Smart hardware begint met slimme software

3 voorwaarden voor uw toekomstige ICT

Steeds meer taken worden overgenomen door robots. Een indrukwekkend voorbeeld van de inzet van robots is de samenwerking tussen een arts en IBM’s robot Watson. De menselijke arts draagt (nog) eindverantwoordelijkheid, terwijl Watson ondersteunt met het doorzoeken van bergen medische data.

Deze spectaculaire ontwikkelingen zijn ook terug te vinden in de voedingsmiddelenindustrie. “Je ziet een steeds grotere marktbehoefte om automatisering met robots verder te verkennen.” Het zijn de woorden van Rick van de Zedde, die als senior researcher bij Wageningen UR pioniert met hightech computer vision oplossingen voor de agro- en foodsector. Het verdelen, wegen, snijden, verpakken en proportioneren kan probleemloos uitgevoerd worden door industriële robots. De productiviteit, betrouwbaarheid en procesbesturing worden door het gebruik van robots verbeterd. Bovendien is er vaak minder ruimte nodig en komt het ten goede aan de hygiëne.

Tegelijkertijd zien we een zeer snelle toename in het gebruik van het Internet of Things (IoT). Experts voorspellen de komende jaren een waarde stijging van IoT toepassingen van zo’n 150 tot 500 miljard euro. Het is dus niet gek dat overheden en bedrijven de mogelijkheden ervan serieus nemen en onderzoeken. De combinatie van robotisering en IoT maakt dat de ontwikkelingen alleen maar sneller gaan.

Routinematig werk binnen de voedingsmiddelenindustrie kan heel goed worden overgenomen door ‘mechanisch personeel’. Om de hardware goed te kunnen inpassen in uw bedrijf, is het belangrijk om de software en data op orde te hebben. De software moet slimmer worden. Waar moet u op letten?

Connectiviteit

Goed én veilig kunnen koppelen met andere kritische applicaties en procedures is een eerste vereiste. Oftewel ´connectivity´. Connectivity kent een aantal uitdagingen:

  • Hoe zorg je ervoor dat gegevens op zo min mogelijk plaatsen worden ingevoerd?
  • Hoe zorg je ervoor dat alle applicaties over dezelfde data beschikken?
  • Hoe houdt je controle over de uitwisseling van gegevens. Wat als er honderden gegevens per seconde worden uitgewisseld?
  • Hoe wordt de impact bij een fout in de uitwisseling ingeperkt?

Deze voorbeelden laten zien dat er nog wel wat drempels te nemen zijn om alle voordelen van realtime gegevens delen te kunnen benutten. Controle, snelheid en veiligheid, daar draait het om. Het uitwisselen van gegeven met een ‘job’ die om het uur draait is eigenlijk al geen optie meer. Een enterprise service bus (ESB) biedt hiervoor een oplossing. ESB is een softwarematige tussenlaag tussen de vraag en aanbod van gegevens, die in staat is om bovenstaande issues op te lossen. Exact biedt zo’n integratie service.

Nog 2 eisen aan toekomstbestendige ICT

Verder is het essentieel dat de ERP-oplossing eenvoudig aan te passen is aan veranderende omstandigheden. De wereld om ons heen verandert immers continu en de verandering gaat steeds sneller. Dit pleit voor standaard ICT oplossingen, die flexibel zijn in te richten.

Tot slot wordt de ondersteuning bij en het beheer van gegevens steeds belangrijker. Staan er in uw database veel verouderde klantgegevens, oude prijzen, verouderde productspecificaties en recepturen, zonder goed versiebeheer? Wanneer alles aan alles wordt gekoppeld kan ruis in dergelijke gegevens desastreuze gevolgen hebben. Nog veel erger dan de tijd en geld die incorrecte gegevens u nu al kosten.

Het is kortom van groot belang om op zoek te gaan naar ICT oplossingen, die klaar zijn voor de toekomst. Kijk niet alleen naar de huidige beschikbare functionaliteit, maar zeker ook naar het vermogen om op te schalen, aan te passen en ermee te koppelen. En kijk naar de kwaliteit van uw data met in het achterhoofd dat daar in de (nabije) toekomst geen menselijk oog meer naar kijkt.

De techniek is er al. Bent u er klaar voor?

We kunnen inmiddels met de huidige techniek al geavanceerde digitale fabrieken bouwen. Vanuit receptuurbeheer via productie en planning koppelen met MES om zo de productie van een order direct in gang te zetten doet u wellicht al. Het koppelen met machines, met veilingen, weegschalen, transporteurs, et cetera, gebeurt inmiddels op grote schaal. Twee trends in de digitaliseringsstorm lichten we er graag uit, omdat ze heel snel en makkelijk toepasbaar zijn. U koopt immers waarschijnlijk morgen nog geen Baxter, maar continu kleine stapjes zetten begint bijvoorbeeld hier:

Na de paperless office, nu de paperless factory

Vervang het papier op de werkvloer door realtime, digitale informatie. Productiemedewerkers krijgen de informatie over productieorders en bewerkingen realtime via een scherm of tablet. Andersom wordt op de werkvloer de voortgang van het productieproces ook direct vastgelegd. A.B. Process Control maakt dit mogelijk. Zo is er realtime en zonder papier inzicht in de voortgang en het verbruik.

Verminder fouten in gegevens door slimme uitwisseling en controles

https://youtu.be/Rr0K0ImH1a4
Gegevensbeheer wordt zoals gezegd nog belangrijker. Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dat incorrecte gegevens uw systeem vervuilen en bespaar typewerk door met de A.B. Entiteiten Interface (ABEI) handelingen en gegevensbewerkingen automatisch te laten verlopen. Een klant kan bijvoorbeeld automatisch een e-mail krijgen, in de juiste taal en met de juiste documenten, wanneer een order gereed is. De kwaliteit, marges, minimale voorraden, alles kan automatisch door ABEI gecontroleerd worden. Er zijn ook in moderne ERP-oplossingen vaak nog veel handelingen nodig om iets in gang te zetten. Hoe minder handelingen, hoe kleiner de kans op fouten. Maak uw processen slim, simpel en snel!

Bekijk onze events
  • Bedrijfsbezoek bij Vobra Special Petfoods voor de voedingsindustrie!
    Donderdag 31 oktober 2024
    13.00 uur
    Vobra Special Petfoods
    Lees meer Direct aanmelden
Bekijk alle events
  • WMS met barcodescanning
  • THT-bewakingsgarantie en 100% traceability
  • Realtime stuurinformatie
  • Grip op materiaalplanning (MRP) en recepturen

 

Bakingrediënten producent Royal Steensma: "Voorraadbeheer en traceability zijn goed geregeld met WMS in Exact."
Andere interessante artikelen
  • Alle bedrijfsgegevens beheren in één systeem, een must voor de voeding

    Stuurinformatie die moet worden samengesteld uit gegevens uit meerdere systemen, is vaak onvolledig of niet up-to-date.

    Lees meer
  • Transparantie in de keten, key to success

    U kunt er zelf nog zo’n strakke organisatie op nahouden, maar als iemand in de keten het laat afweten bent u de pineut.

    Lees meer
  • Het goed in kaart brengen van processen is cruciaal

    Een aantal jaren geleden werd Buisman overgenomen, dit was het begin van een grootschalige professionalisering.

    Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---