ICT steeds belangrijker voor voedselveiligheid en kwaliteit

Ondanks HACCP-criteria, certificeringen en voedselveiligheidssystemen komen ´problemen´ omtrent voedselveiligheid nog steeds voor. De voorbeelden die het landelijke nieuws halen, lijken elkaar zelfs in steeds hoger tempo op te volgen. Het kan overal gebeuren, ook volledig buiten uw schuld en medeweten om. In zo’n geval moet u snel handelen. Haalt u wel eens een onnodig grote batch terug, omdat u niet op tijd over de gewenste gegevens kunt beschikken?

De druk op informatiemanagement neemt toe

De wetgeving rondom track & trace zorgt voor een behoorlijke druk op het informatiemanagement van voedselproducerende bedrijven. Engelbert van der Weerd, controller bij Koninklijke Buisman, is volledig op de hoogte: “Je moet – als dat nodig is – binnen vier uur op kunnen lepelen wat er precies aan ingrediënten in het eindproduct zit en wat bij welke klant is terechtgekomen op welke datum. Doordat wij met unieke batchcodes werken, hebben we met één druk op de knop inzicht in de hele keten. Van grondstof naar klant, maar ook van klant naar grondstof.”

De twee fabrieken van Buisman opereren onafhankelijk van elkaar, maar gebruiken één centraal ERP-systeem. Dit is dé manier om te kunnen voldoen aan alle wettelijke regels en de eisen van afnemers.

Alerter reageren

Voedselproducerende bedrijven moeten dus hoe dan ook in staat zijn om het gehele traject, van grondstof tot eindproduct, nauwlettend te volgen en te controleren. Een behoorlijke uitdaging voor het magazijn, de productie en de distributie. Cruciale informatie realtime beschikbaar maken is niet alleen een preventieve maatregel. Royal Steensma, producent van bakkersingrediënten, heeft in het magazijn alle artikelen ingedeeld naar soort en grootte. Alles is gelabeld met een eigen ID, het product, productiecharge en de THT-datum.

Johan de Jong van Royal Steensma zegt hierover:Deze oplossing garandeert een optimale THT-bewaking. Dit is heel erg belangrijk voor ons. We hebben nu de garantie dat onze producten op de juiste manier en ruim vóór de THT’s worden uitgeleverd. We kregen voorheen soms klachten van klanten over producten die waren geleverd met een te korte houdbaarheidsdatum. Dat is nu verleden tijd”.

Traceability in het magazijn met WMS

De Jong: Je ziet dat het voor de magazijnmedewerkers een stuk prettiger werken is met barcodescanning. Ze werken nu gewoon via de scanners hun opdrachten af en dat alleen al, geeft veel meer rust dan de meeste mensen denken.” Het vertrouwen is er ook bij de logistiek manager. Doordat hij nu een betrouwbare voorraad heeft, kan hij veel alerter reageren naar de klanten. In dit geval betekent volledige integratie: realtime inzicht. En dat leidt naast traceability ook tot een betere klantenservice.

Alle informatie in één systeem is cruciaal

Bij Royaan BV worden elk jaar 60 miljoen kroketten, 56 miljoen kaassoufflés en 200 miljoen bitterballen en mini-snacks gemaakt. Zij weten als geen ander hoe cruciaal het is om over nauwkeurige informatie te beschikken. The General Food Law, in combinatie met de behoefte aan up-to-date informatie, was de aanleiding voor Royaan om de IT volledig te reorganiseren. Het ERP systeem fungeert nu als één centrale bron met gegevens en zo is de controle en traceerbaarheid van producten enorm verbeterd.

Wilfred Vos, productiecontroller bij Royaan: “Toen we de keuze voor ons ERP systeem heroverwogen, bestond de wens om meer registratie direct op de werkvloer te laten plaatsvinden. Zo kunnen we het productieproces nog beter monitoren.” Het is van belang dat de mensen op de werkvloer er al voor zorgen dat het systeem continu weergeeft wat er gebeurt. Want dit is dé manier om, in het geval van een recall, snel en nauwkeurig in te kunnen grijpen.

Kwaliteit, regeldruk en groei staan soms haaks op elkaar

Het Spaanse Pernils Bufalvent maakt al decennia ambachtelijk gezouten en gedroogde hammen. Toen de internationale vraag naar hun product fors toenam, wilden ze graag hun productie opschroeven, maar geen concessies doen aan de kwaliteit. Ze vonden een evenwicht tussen ambachtelijk werk en moderne technologie.

Groeien zonder concessies te doen aan kwaliteit en voedselveiligheid is niet eenvoudig. Door processen omtrent kwaliteitscontroles slim te automatiseren kan Pernils Bufalvent blijven voldoen aan de toenemende internationale vraag:

  • Iedere ham heeft een uniek nummer, waardoor alle relevante kwaliteits- en productiegegevens direct beschikbaar zijn. Waar ook ter wereld.
  • Zoutgehalte, pH-waarde, aroma, temperatuur en vochtigheidsgehalte in de koelcel worden zorgvuldig gecontroleerd. Maar ook wie en wanneer de ham heeft aangeraakt. Alles wordt vastgelegd in Exact. Zo kan op ieder individueel product een kwaliteitsgarantie worden gegeven.
  • Door het instellen van automatische signaleringen wordt tijdrovend, handmatig controlewerk geëlimineerd. Dreigt er iets mis te gaan in het proces, dan volgt automatisch een melding.
  • Uniforme kwaliteit alleen is niet genoeg. Voor een levering in Europa of de export naar de US is specifieke certificering noodzakelijk. Het proces is zo ingeregeld dat Pernils produceert en levert conform de regelgeving en richtlijnen die aan het betreffende certificaat zijn verbonden.

ICT steeds belangrijker voor voedselveiligheid en kwaliteit

Risico’s omtrent de voedselveiligheid moeten gemanaged worden. Koninklijke Buisman, Royaan, Royal Steensma en Pernils zijn in control, doordat ze werken met ERP oplossingen met geïntegreerde track & trace functionaliteit, waarin alle gegevens centraal worden beheerd. Een batch traceren of specifieke gegevens opvragen is zo een kwestie van één druk op de knop.

Bekijk onze events
Bekijk alle events
  • Track and Trace met één druk op de knop
  • Direct communiceren met partners dankzij EDI
  • Alle informatie altijd up-to-date
  • Inzicht in voorraad met MRP
  • Tijdsbesparing door IFR
  • Implementatieconsultants gespecialiseerd in de voedingsindustrie
Voedingsproducent de Koninklijke Buisman: "Met MRP zijn wij in staat om het hele proces beter onder controle te houden."
Andere interessante artikelen
  • Fabrikanten investeren in optimaal receptuurbeheer

    Software die alle facetten, van receptuurbeheer tot de productie, van voedselveiligheid tot de voorraad en logistiek, met elkaar verbindt.

    Lees meer
  • Etikettering, certificering en de rol van ICT

    Het effect van goed geautomatiseerd zijn, wordt door de toenemende regeldruk en hoeveelheid gegevens steeds groter.

    Lees meer
  • Slim omgaan met fluctuerende inkoopprijzen

    Hoe kunt u in deze industrie omgaan met prijsschommelingen? Wanneer u het slim aanpakt, dan maakt u winst.

    Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---